Recept och bilder av Dennis Yen


Detta är ett förenklat recept på en Tantanmen som är en japansk ramen med ursprung
från Sichuan. Krämig, stark och fet, allt man kan önska sig i en skål med nudlar!
(1 portion)

Färs:
2 msk olja
50 g fläskfärs
1 msk saké
1 ½ msk ljus soja
1 ½ msk fu chi (chili bönpasta)

Soppa:
2 dl vatten
½ msk kycklingbuljongpulver
2 dl osötad sojamjölk
½ påse dashipulver
1 msk sesampasta
1 tsk svart risvinäger
1 ½ msk ljus soja
1 msk chiliolja

Övrigt:
½ sojamarinerat ägg
1 pkt snabbnudlar
3 blad pakchoi
1 dl böngroddar
½ dl salladslök, finhackad
1 msk kyuurizuke (japansk
picklad gurka)

Dagen innan:

  1. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i kylskåpskalla ägg försiktigt. Koka i exakt 6 minuter och 45 sekunder, häll sedan av och lägg i kallt vatten för att avstanna tillagningen, 10 minuter.
  2. I en lämplig burk tillsätts 1 del mirin, 1 del ljus soja och 2 delar vatten. Skala äggen försiktigt och lägg i burken. Sätt på lock och låt stå i kylen. Äggen är godast efter 24 timmar, men vänta inte längre än 3 dygn.

Gör så här:

  1. Värm upp rapsolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek fläskfärs tills den fått färg, tillsätt saké, ljus soja och fu chi. Tillaga tills såsen nästan helt blivit reducerad. Ställ åt sidan.
  2. Koka vattnet till soppan i en kastrull, tillsätt kycklingbuljong och dashipulver, rör om tills det löst upp sig. Häll i sojamjölk och sänk värmen så att soppan bara sjuder.
  3. Blanchera pakchoi och böngroddar 1 minut i kokande vatten, ta upp ur vattnet och låt rinna av i en sil. Finhacka salladslök, ställ åt sidan.
  4. Koka nudlarna utan kryddpåse tills al dente.
  5. Ta fram en skål och tillsätt sesampasta, risvinäger, soja och chiliolja. Häll på ca 1 dl av den varma soppan och rör om med en visp tills alla ingredienser integrerats. Häll på resten av den varma soppan. Tillsätt nudlarna och toppa med fläskfärs, pakchoi, böngroddar, sojamarinerat ägg, salladslök, japansk picklad gurka och mer chiliolja.Produkter som använts

Plattform för samtyckeshantering av Real Cookie Banner