Recept och bilder av Dennis Yen


En krämig och otroligt smakfull japansk currygryta som vanligtvis innehåller någon
form av protein, lök, morötter och potatis. Många har sin egen version
av just denna curry och detta är bara en av många!

(Curry 8 portioner. Ris 2 portioner)

Curry:
1 gul lök
4 msk smör
2 msk matolja
2 stora potatisar, mjölig
1 stor morot
10 champinjoner
800 g oxbringa
vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 ½ dl rödvin

1 tsk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk curry
1 msk tomatpuré
1 liter vatten
3 msk oxbuljong
1 msk worcestershire sås
¼ äpple, riven
2 lagerblad
100g curry roux

Ris och ägg: (2 port)
⅓ zucchini, små tärnor
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
4 skivor bacon, strimlad
5 dl ris, helst 1 dygn gammalt
2 msk ketchup
1 tsk mörk soja
1 msk Maggi
2 salladslökar, finhackad
4 ägg
2 msk matolja

Så här gör du:

 1. Skala och skiva gul löken, ca 1 cm i tjocklek. Sätt spisen på medelhög värme, ta fram en kastrull som rymmer minst 3 liter. Tillsätt 2 msk smör och 1 msk matolja tillsammans med löken. Svetta löken, sänk sedan till låg värme och tillaga löken tills den blivit något genomskinlig och börjar få lite färg. Ställ sedan åt sidan.
 2. Skala potatis och skär i grova bitar, ca 3x3cm, lägg i en skål och häll i vatten så att potatisen täcks, låt stå 20 minuter för att få bort stärkelsen.
 3. Skala morot och skär i grova bitar precis som potatisen. Skiva svampen ½ cm tjocka skivor. Riv ingefära och vitlök, ställ åt sidan.
 4. Trimma köttet och skär kuber, ca 4x4cm. Salta och peppra köttet. Pudra sedan mjöl så att det täcker köttet lite lätt. Värm upp en stekpanna på hög värme, tillsätt sedan 2 msk smör och olja. Stek köttet en sida i taget tills alla sidor fått färg och en fin krispig yta.
 5. Ta upp köttet ur stekpannan, ställ åt sidan. Häll rödvin i stekpannan för att lösa upp alla goda smaker som blivit kvar. Stäng av spisen och låt stå.
 6. Ställ tillbaka kastrullen med löken på spisen på medelhög värme. Tillsätt den rivna vitlöken och ingefäran. I med gul curry, tomatpuré och bryn allt, i 1 minut. Tillsätt köttet och vätskan med rödvinet. Låt det småputtra 2-3 minuter.
 7. Tillsätt morötter, svamp, vatten och oxbuljong, koka upp. Sänk sedan värmen och hitta ett läge där det bara småputtrar, ta bort skum som bildar sig på ytan med en sil eller slev. Riv ner ¼ äpple, tillsätt worcestershire sås och lagerblad. Sätt på locket och låt småputtra 2 timmar.
  Viktigt att behålla vätskenivån, se därför till att fylla på med vatten då och då.
 8. Tillsätt potatisen när köttet blivit mört, koka på låg värme tills potatisen är klar, ca 15 minuter.
  Stäng av spisen och plocka ur lagerbladet.
 9. Värm upp en stekpanna rejält på hög värme, det ska ryka. I med 2 msk matolja, i med zucchini, gul lök, vitlök och bacon, tillaga 1 minut. I med ris och tillaga 2 minuter, tillsätt ketchup, soja, maggi och salladslök, tillaga 1 minut. Överför riset i 2 små skålar, försök pressa riset så att det blir kompakt. Vänd runt skålen ner i en djup tallrik och lyft försiktigt bort skålen för att bilda en fin form av riset.
 10. Vispa 4 ägg i en skål tillsätt 1 nypa salt och stek i en panna med lite olja. När ägget precis satt sig vänder du ena halvan så att det bildar en halvmåne. Dela den i två och lägg ovanpå riset.
  Sleva sedan på curryn vid sidan och ät med skedProdukter som använts

Plattform för samtyckeshantering av Real Cookie Banner