Recept och bilder av Dennis YenDenna rätt är omåttligt populär i Japan. Byggstenarna är enkla, en skål med ris toppat
med tonkatsu, sås, ägg och kewpie majonnäs. Vad finns inte att älska?!
(1 portion)

Tonkatsu
1 skiva fläskkotlett
½ tsk vitlökspulver
½ tsk salt
1 dl mjöl
1 ägg, vispade
1 dl panko

Sås:
2 dl vatten
1 påse dashipulver
2 msk ljus soja
1 msk saké
1 msk mirin
1 ½ msk strösocker

Övrigt:
2 ägg, vispad
½ gul lök, skalad och skivad
1 portion japanskt ris
1 salladslök, finhackad
Shichimi togarashi
Kewpie majonnäs
Olja att tillaga i

Så här gör du:

  1. Börja med att göra köttet mört genom att ta en gaffel och börja sticka i det, se till att göra många stick. Fördela därefter salt och vitlökspulver så att båda köttbitar täcks. Låt stå i kylen ca 30 minuter.
  2. Ta fram 3 djupa fat eller liknande och tillsätt mjöl, ägg och panko i vardera. Ta ut köttbitarna från kylen, börja panera genom att först täcka köttet i mjöl, sedan i ägg, upprepa samma procedur igen och täck slutligen hela biten i panko.
  3. Fritera i en fritös till gyllene på 170 grader. Låt droppa av från ett galler eller på hushållspapper. Har du ingen fritös går det bra att steka i en stekpanna med olja till gyllene.
  4. Koka riset enligt instruktioner på förpackningen. Tillsätt alla ingredienser till såsen i en skål och blanda tills sockret löst upp. Vispa ägg i en separat skål, ställ åt sidan.
  5. Skär tonkatsun i skivor ungefär 2 cm tjocka, ställ åt sidan.
  6. Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Häll i hälften av såsen, tillsätt halva löken och låt såsen reducera något. Lägg på en skivad tonkatsu över löken och såsen, häll på hälften av det vispade ägget, sänk värmen till medel och sätt på ett lock.
  7. Låt allt ånga och det är klart när ägget precis satt sig. Fyll en stor matskål med ris, ringla över rikligt med kewpie majonnäs och överför försiktigt köttet tillsammans med ägg och sås över riset. Toppa med salladslök och shichimi togarashi.Produkter som använts

Plattform för samtyckeshantering av Real Cookie Banner